Rookmelders in huis binnenkort verplicht

Het nieuws is al even bekend, maar toch blijkt nog lang niet iedereen op de hoogte. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht (werkende) rookmelders geplaatst te hebben op iedere verdieping van huizen. Wat betekent deze nieuwe wetgeving voor jou?

Hoe kies je een rookmelder?

Heb je nog geen rookmelders in huis of niet op iedere verdieping? Dan doe je er verstandig aan te oriënteren wat de beste rookmelder is voor jouw woning, een rookmelder kan namelijk letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen.

Ten eerste is het belangrijk om de keuze te maken tussen een bedrade rookmelder of een rookmelder op batterijen. Een rookmelder op batterijen kun je overal plaatsen, maar als je al de benodigde elektriciteitsvoorziening in je plafonds hebt, dan is een bekable rookmelder slimmer. De belangrijkste reden is dat een batterij leeg kan lopen en wanneer je deze niet tijdig vervang, de rookmelder dus niet meer werkt. Een bekabelde rookmelder werkt altijd en heeft., ook als de elektriciteit uitvalt, in alle gevallen nog een noodbatterij. Ook kunnen bekabelde rookmelders vaak gekoppeld worden, waardoor een rookmelder beneden ook zal gaan loeien als er op zolder iets aan de hand is. Toch wel zo veilig.

Een tweede keuze is de keuze tussen een ‘gewone’ rookmelder en een slimme rookmelder. Een standaard rookmelder geeft simpelweg een enorm hard signaal wanneer er rookontwikkeling gedetecteerd wordt. Een slimme rookmelder kan gekoppeld worden aan andere rookmelders en heeft een app die aangeeft waar er rook gedetecteerd is. Bovendien kan een slimme rookmelder ook gekoppeld worden met bijvoorbeeld een slimme thermostaat of verlichting. Zo kan de cv-ketel automatisch uitgeschakeld worden bij brand of gaan ook de lampen in huis automatisch aan.

Daarnaast is het aangeraden een rookmelder te kiezen met koolstofmonoxidemelder (CO-melder). Koolstofmonoxide is een reukloos en erg gevaarlijk gas, waar jaarlijks een aantal mensen in Nederland door overlijden. Deze stof komt vrij waar energie gegenereerd wordt door middel van verbranding en deze verbranding onvolledig is, denk in huis aan een cv-ketel of een open haard waar dit niet goed afgevoerd wordt en onvoldoende ventilatie is. Doordat je dit gas dus niet ruikt of ziet, is het vaak al te laat voordat je de verschijnselen opmerkt met bewusteloosheid, coma’s en hersenschade tot gevolg.

Waar plaats je rookmelders?

Als je die rookmelders in huis hebt, waar hang je ze dan op? Ten eerste is het dus belangrijk dat je op iedere verdieping een rookmelder hebt. Hang deze op aan het plafond op minimaal een halve meter van een muur, raam of ventilatiekanaal. Vermijd ook plekken dicht bij een verwarming of de keuken om te voorkomen dat ze regelmatig af gaan. Hier is wel een ander soort rookmelder, de thermische rookmelder, voor geschikt.

De belangrijkste plekken om rookmelders op te hangen zijn vervolgens de vluchtroutes, zoals een overloop of hal, en in de buurt van apparaten die voor brand kunnen zorgen. Denk hierbij aan een wasmachine, droger, cv-ketel, een garage met elektrische fietsen of andere grote energieverbruikers. Een nieuwe droger kopen doordat je oude defect is is vervelend, maar een defecte droger kan ook voor brand zorgen. Daar wil je natuurlijk wel adequaat op kunnen reageren.

Wil je je huis helemaal optimaal beveiligen? Zorg dan ook voor rookmelders in de slaapkamers. Wanneer je slaapt ruik je eventuele rookontwikkeling namelijk niet, maar van hard geluid word je ongetwijfeld wakker.

Vervang de batterij tijdig en test je rookmelders

Rookmelders op batterij zijn doorgaans voorzien van een 9V-batterij. Deze gaan lang mee, maar zeker niet onbeperkt. De meeste rookmelders geven een steeds frequenter piepsignaal wanneer de batterij bijna op is. Het is toch verstandig je rookmelders minimaal één keer per maand te testen. Vaak doe je dit door simpelweg op een knopje te drukken, waarna er een geluidssignaal volgt.

Belangrijk om te weten is ook dat een rookmelder een houdbaarheidsduur heeft van tien jaar. Is je rookmelder ouder dan dit, dan dient hij vervangen te worden om verzekerd te zijn van een goede beveiliging.

Niet verzekerd zonder rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 is de aanwezigheid van rookmelders op iedere woonverdieping dus verplicht. Nu kun je natuurlijk de proef op de som nemen door te stellen dat ze echt niet komen controleren en er niet zomaar boetes uit worden gedeeld in je eigen woning. Het gaat echter om je eigen veiligheid. Bovendien is de verwachting dat verzekeraars de wetgeving op zullen gaan nemen in hun verzekeringspolis. Daarmee loop je het risico niet verzekerd te zijn na brand wanneer je geen of onvoldoende rookmelders geplaatst hebt in huis. Voor de relatief kleine prijs van een rookmelder raden we je met klem aan dat risico niet te nemen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,281VolgersVolg
- advertentie -