Het Regionaal Controleteam (RCT) van enkele regiogemeenten heeft gisteren een controle op onvergunde prostitutie gehouden. Tijdens deze controle werden in Schiedam, in de wijken Woudhoek en Nieuwland twee onvergunde seksinrichtingen gecontroleerd. Het welzijn van de sekswerkers stond hierbij centraal. De controleurs beoordeelden of er sprake was van sekswerk onder dwang. Ook werden de vergunningen gecontroleerd die nodig zijn voor bedrijfsmatig sekswerk. De controles gaven voldoende aanleiding om beide panden, op last van de burgemeester, te sluiten.
De controles werden uitgevoerd door het RCT van gemeenten uit de regio Rotterdam. Hierin werken ambtenaren samen met het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team en gespecialiseerde medewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM) samen.
Mensenhandel
Met de aanpak van het controleteam willen gemeenten betrokkenen bij onvergunde prostitutie aan pakken. Niet om de sekswerkers het werk lastig te maken, maar iedere vorm van mensenhandel een halt toe te roepen. Mensenhandel is een misdrijf, vaak onzichtbaar en daardoor moeilijk op te sporen en aan te pakken. Daarbij kan het gaan om seksuele uitbuiting, om (overige) arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering. Een ernstige schending van mensenrechten die overal voorkomt, ook in Nederland.
In de regio Rotterdam ligt de focus op de regionale prostitutie controles in de onvergunde sector. Het is belangrijk het thema mensenhandel, de bewustwording en de meldingsbereidheid erover in de samenleving te vergroten. De controles geven zicht op de aard/omvang en misstanden in de onvergunde branche. Soms kan er direct een vorm van hulpverlening worden geboden aan eventuele slachtoffers, soms is een verwijzing naar gespecialiseerde hulpverlening nodig. Aan sekswerkers die geen slachtoffers zijn maar wel behoefte hebben aan hulp, wordt deze ook aangeboden.
Burgemeester Oskam van Capelle aan den IJssel is portefeuillehouder namens de regio op het gebied van mensenhandel. Hij maakt zich al langer sterk voor een stevige aanpak van criminelen die hiermee geld verdienen: “Mensenhandel speelt zich vooral verborgen af. Om dit succesvol aan te pakken moeten we als gemeenten intensief samenwerken met politie, het OM, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. Alleen dan kunnen we criminelen een halt toe roepen. Deze controles zijn belangrijk om in beeld te krijgen onder welke omstandigheden de sekswerkers werken. De zorg naar de sekswerkers staat altijd voorop.”
Meerdere controles in het land
Naast de controle in Rotterdam vond er ook een controle plaats naar vormen van arbeidsuitbuiting in de regio Amstelland en een controle naar erotische massagesalons in Den Haag. In Amstelland werd een controle uitgevoerd op een uitzendbureau waarbij met name veel relevantie informatie opgehaald werd. In Den Haag werden sporen afgenomen door de forensische opsporing en werden er gesprekken gevoerd met de eigenaren en medewerkers van de onderneming. In de salon zijn 18 spermasporen aangetroffen.
Om dergelijke vormen van mensenhandel aan te pakken is het van belang dat de instanties signalen van misstanden ontvangen. Daar kan iedereen een rol in spelen. Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt of denkt u dat er ergens een vorm van uitbuiting plaatsvindt bel dan de politie op 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven meld dan bij Misdaad Anoniem via 0800-7000. Of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl.