Duurzame energieopwekking in Zuid-Holland

Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland. Daarbij bestaat deze ook nog eens voor maar liefst een zesde deel uit water. Dat biedt kansen voor de economie, natuur en recreatie, maar heeft ook een keerzijde. Door klimaatverandering kan het waterniveau stijgen. Het Deltaprogramma is dus van groot belang om het laaggelegen land te beschermen tegen het water. Om klimaatverandering tegen te gaan of te vertragen, heeft Nederland bepaalde doelen gesteld om onder andere de CO2-uitstoot te beperken. Welke plannen zijn er als het gaat om duurzame energieopwekking?

RES-regio’s in Zuid-Holland

Om de gestelde doelen (zoals geheel CO2-neutraal zijn in 2050) in het Klimaatakkoord van 2019 te behalen, is het Nationaal Programma RES opgezet. Hierbij zijn dertig Regionale Energie Strategie (RES)-regio’s vastgesteld. In de provincie Zuid-Holland gaat het onder meer de regio’s Drechtsteden, Holland Rijnland, Rotterdam – Den Haag en Goeree-Overflakkee. In iedere regio wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen, af te stappen van fossiele brandstoffen en manieren om duurzame energie op te wekken.

De zonneladder

Bij de opwekking van duurzame energie gaat het om windmolens en zonnepanelen. Zeker in de dichtstbevolkte provincie is het een hele puzzel om te kijken wat, waar mogelijk is. Iedere RES heeft bijvoorbeeld een zonneladder moeten opstellen. Hierin is vastgelegd welke locaties voor zonneparken de voorkeur hebben. Vaak gaat het in eerste instantie om plaatsing op daken van gebouwen en carports, en vervolgens om restgronden bij bedrijventerreinen en langs (spoor)wegen. Aan natuur en landbouwgronden willen de meeste regio’s het liefst zo min mogelijk komen.

De (on)zin van het beperken van zonnepanelen op agrarische grond

En van natuur is dat begrijpelijk. Met alle problemen die de flora en fauna is ons land al heeft moeten we voorzichtig omgaan met deze waardevolle grond. Er zijn echter wel diverse partijen die betwijfelen of het zoveel zin heeft om zonnepanelen op agrarische grond aan banden te leggen. Dit zou namelijk ook een oplossing zijn voor diverse andere problemen. Denk aan boeren die geen opvolging hebben. Of die willen verduurzamen of een stabiele inkomstenbron zoeken naast hun agrarische bedrijf. Tot slot is ook de toekomst van de agrarische sector een verhit discussiepunt, als gevolg van de stikstofproblematiek.

Laat je als grondeigenaar goed informeren en adviseren

Waarschijnlijk zal wettelijk vastgelegd gaan worden dat zonnepanelen op agrarische grond vanaf 1 januari 2024 alleen nog mogelijk zijn onder bepaalde voorwaarden. Denk aan multifunctioneel gebruik, waarbij naast een zonneveld ook ruimte is om te recreëren, of waar ook gewassen groeien of dieren gehouden worden. Bij zonneparkontwikkelaar Chint Solar kun je terecht voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden en de opbrengsten.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg