Iedereen heeft weleens te maken gehad met het renoveren van een oudere woning of misschien wil je graag even verandering aanbrengen in je omgeving. Met een likje verf is dit in een handomdraai gefikst. Maar welke verf kopen? Er zijn heel wat verschillende soorten verf die allemaal een specifiek doel hebben en die aangebracht dienen te worden op de daarvoor bestemde oppervlakken, binnen- of buitenshuis. De opties zijn werkelijk eindeloos.
Let op giftige stoffen in de verf
Opgepast! Sommige soorten verf zijn giftig en hebben negatieve effecten op je gezondheid. Vluchtige Organische Stoffen zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn chemicaliën die voorkomen in op oplosmiddelen gebaseerde verf. Tevens ook terug te vinden in kleine hoeveelheden bij watergedragen verven en coatings. Veel voorkomende VOS componenten zijn xyleen, formaldehyde, benzeen en ethylacetaat. Met name buitenverf zit boordevol fungiciden die je huis beschermen tegen schimmel- en schimmelgroei, maar ook sterke, schadelijke geuren afgeven. Om deze reden mag je nooit buitenverf binnenshuis gebruiken.
De verschillende soorten verf
Laten we het in dit artikel houden bij binnenverf en buitenverf. Bij binnenverf is het dus beter om te kiezen voor een verf op waterbasis. Dit vanwege gezondheidsoverwegingen en omdat deze verf voldoende sterk is en dus lekker lang meegaat binnen de vier muren van je huis. Wanneer je een buitenmuur wenst te verven die elke dag blootgesteld wordt aan de hevige effecten van moeder natuur, dan is een robuustere verf aan de orde. Daarom is het dus nodig om een verfsoort te gebruiken op terpentine basis. Net vanwege de chemische componenten kan deze verf de elementen van de natuur met gemak doorstaan. Ook al voer je deze taak buitenshuis uit, toch is het sterk aan te raden om voldoende beschermingsmiddelen te gebruiken zodat je de schadelijke stoffen zo min mogelijk inademt.
Benodigde materialen voordat je van start gaat
Nu we weten welke verf we moeten gebruiken voor het specifieke verfproject en hoe we onze gezondheid geen schade toebrengen, kunnen we aan de slag. Maar welke materialen en verfbenodigdheden heb je nu precies nodig? Bedenk dit voor je begint, niets is namelijk minder leuk dan er te laat achter komen dat je geen afplaktape gekocht hebt. Stel je deze drie vragen: Heb je de juiste verf? Heb je de daarbij horende verfborstel of rolborstel? Heb je alles afgeplakt en ook je vloer bedekt? Dan ben je op de goede weg! Twijfel je nog? Vraag dan raad aan een verfspecialist.